VRAGEN? BEL
011 51 62 70

Afvalstromen

Welke soorten afval halen we op?

Semi-, volledig-ondergrondse containers en rolcontainers

Voor de semi-,volledig-ondergrondse containers en rolcontainers komen volgende soorten afval in aanmerking:

 • Restafval
 • Papier/karton
 • PMD
 • Glas 
 • GFT / SWILL

Afzetcontainers

Voor de afzetcontainers komen volgende soorten afval in aanmerking:

 • Gemengd afval / Grof Huisvuil
 • Bouw & sloop
 • Steenpuin
 • Groenafval
 • Hout
 • Zuivere grond
 • Papier en karton

Restafval

Restafval: In deze container wordt al het niet-recycleerbaar afval gestort dat niet in de andere categoriën thuis hoort. Om hygiënische redenen mag het afval niet los in de container gedeponneerd worden, maar dient het eerst in afvalzakken verpakt te worden.

Wat mag niet in de restafvalcontainer? Recycleerbaar afval, scherpe voorwerpen (tenzij veilig verpakt), Klein Gevaarlijk Afval

Papier/karton

Papier en karton:  In de container kunnen alle standaard papier- en kartonsoorten worden gestort. Van papieren zakken tot kartonnen dozen, printpapier, kranten, folders, tijdschriften (verwijder steeds de plastic folie) maar ook karton tot wc-rolletjes. Het papier mag los of in kartonnen dozen in de container. Gelieve de kartonnen dozen op te vouwen. 

Wat mag niet in de papiercontainer? Vervuild of vettig papier/karton, keukenrol, doorslagpapier, behangpapier, drankkartons. Ook papier bewerkt met een plasticlaag mag NIET in de container. bv, zelfklevend papier.  Zeker geen plastic zakken gebruiken! Let ook op achtergelaten piepschuim (Isomo) in kartonnen dozen.

PMD

PMD: Staat voor Plastic flessen, Metalen verpakkingen en Drankkartons. De plastic flessen die in deze container moeten komen zijn plastic van het PE-type (hoge dichtheid) zoals de PET-flessen. Het metaal bestaat uit drank- en conservenblikken, aluminium schaaltjes en bakjes, spuitbussen, en metalen deksels en doppen. Ten slotte zijn er nog de drankkartons zoals we die terugvinden bij fruitsappen of melkproducten.

Wat mag niet in de PMD container?  Alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen zoals bv. plastic potjes en vlootjes, folie en plastic zakken. Aluminiumfolie of aluminium zakjes, piepschuim en andere kartonnen verpakkingen dan drankkartons bv dozen chips, dozen melkpoeder,.. horen bij restafval. 

 

Glasafval

Glasafval: Witte en gekleurde glazen flessen en bokalen waarvan steeds het deksel of de dop eraf geschroefd is. Een zeer groot deel van het jaarlijks verbruikte glas wordt gerecycleerd. Het inzamelen van oud glas is dus van groot belang voor het milieu en de afvalberg. Tevens brengt het recycleren van oud glas een grote energiebesparing met zich mee. Om een goede recyclagebasis te verkrijgen, wordt het glas reeds gescheiden bij de inzameling: transparant en gekleurd glas. 

Wat mag niet in de glascontainer? Ovenschotels en kookplaten, porselein en aardewerk, stenen flessen en kruiken, kristal, venstreglas en ruiten, spiegels en lampen horen niet thuis in de glascontainer. 

GFT / SWILL

GFT: Staat voor Groenten, Fruit en Tuinafval. Dit organische afval wordt verwerkt tot compost. Goede compost wordt enkel verkregen als de ingezamelde fraktie zuiver is. Het is dan ook zeer belangrijk om er over te waken dat er enkel organisisch afval in de GFT-bak terecht komt zoals groente- en fruitschillen, keukenrolpapier, theezakjes, koffiedik en koffiefilters, bladeren, takjes, gras en bloemen en notendoppen. 

SWILL: Organisch bedrijfsafval zoals keukenafval bestaande uit gegaarde, gekookte of ongekookte etensresten en productieafval uit de levensmiddelenindustrie.

Wat mag niet in de GFT-container? Vleesresten, beentjes en graten, eierschalen, mosselschalen, aarde en zand, kattenbakvulling, boomwortels, luiers.

 

Gemengd afval / Grof vuil

Grof vuil: Verhuizen, een grondige opruimbui, verbouwen, ,... brengt een berg afval met zich mee. Het afval dat in deze containers wordt gedeponeerd, wordt gesorteerd en gerecycleerd. In een container grof huisvuil kunnen volgende afvalsoorten gestort worden: losse inboedel die te groot is om met het huisvuil mee te geven zoals banken, tafels, stoelen , kasten en andere meubels.

Wat mag niet in een grof vuil afzetcontainer? Asbesthoudende materialen, autobanden, batterijen en accu's, chemische stoffen zoals verfresten en spuitbussen, teerhoudend asfalt, schoorsteenpuin, roetresten, dakleer en dakgrind, organisch afval en elektronische apparatuur (wit- en bruingoed) 

Bouw- en sloopafval 

Bouw- en sloopafval : In de container mag gemengd bouwafval worden gestort dat vrijgekomen is tijdens bouw-, renovatie- en sloopwerken. Het moet wel om afval gaan dat specifiek met de bouw te maken heeft zoals hout, metaal, plastic, isolatiemateriaal, glas, papier/karton.

Wat mag niet in een bouw-en sloop afzetcontainer? Geen bouw-vreemd afval zoals een fiets, tuinafval, plastiek en huishoudzakken. Ook gevaarlijk afval, organisch afval en losse grond of zand (alleen aanhangend toegestaan) horen niet thuis is deze container.

Steenpuin

Steenpuin: In de container mag enkel zuiver puin en steenachtig afval worden gestort zoals bakstenen, dakpannen, beton, natuursteen, keien, klinkers of tegels zonder glazuur, cement (uit de zak verwijderd), chape, metselwerk en welfsels (betondallen). 

Wat mag niet in een steenpuin afzetcontainer?  Asbesthoudend bouwafval zoals Eternit-golfplaten, asbestleien, isolatie met vrije asbest, isolatiemateriaal, roofing, asfalt, porselein (WC-potten, lavabo’s…), gipsproducten; cellenbeton of gipsplaten, puin met roet, gevaarlijke en toxische producten, vreemde voorwerpen die de verwerking en recyclage kunnen verhinderen zoals plastic, papier, hout 

Groenafval

Groenafval: Groenafval is een zuivere fractie dat verwerkt wordt tot hoogwaardig compost. Het gaat uitsluitend om tuinafval zoals wortelstronken, struiken, gemaaid grais, snoeihout en haagsnoeisel.,..

Wat mag niet in een groenafval afzetcontainer? Alles wat niet composteert zoals: aanhangende vervuilde grond en zand, hout, puin, papier, plastics, verpakkingen, ijzer, vervuild plantsoenafval. Keukeafval hoort niet bij het groenafval!

Houtafval 

Houtafval: zowel behandeld als onbehandeld hout kan opgehaald worden zoals: tafels, kasten, deuren, stoelen, vezelplaten, sloophout, multiplex, bekistinghout, fruit- en groentekisten, perspaletten, triplex, hardboard,zachtboard. Met minimum aan vernis, verf, metaaldelen (nieten, klemmen, spijkers, schroeven). 

Wat mag niet in een hout afzetcontainer? Hout bevuild met cement, olie, gevaarlijke stoffen, duurzaamheidsmiddelen (vb. brandvertragers), plastiek, teer, bouwspecie, draad,. Dekbedekking, groen hout, wortels en stronken en geïmpregneerd hout horen ook niet thuis in een houtcontainer. De diameter van de metaaldelen moet kleiner zijn dan 10 mm.

Zuivere grond

Zuivere grond: Een huis bouwen, een zwembad graven of een tuin heraanleggen kan een enorme zandberg met zich meebrengen. De grond wordt gerecycleerd en moet zuiver van aard zijn.

Wat mag niet in een grond afzetcontainer? Vervuilde grond wordt niet aanvaard.